logo: Wijzer in Geldzaken

Checklist samenwonen/trouwen

Deze checklist helpt bij het regelen van je geldzaken als je gaat samenwonen of trouwen.

Checkbox LeegCheckbox GevinktBespreek jullie geldzaken en zet ze op een rij

Bespreek jullie geldzaken. Wees open en eerlijk naar elkaar, ook als je schulden hebt. Het Nibud geeft je tips hoe dit aan te pakken. Maak meteen een overzicht van jullie gezamenlijke uitgaven en inkomsten, dat helpt om problemen te voorkomen. Nu kun je afspreken wie, wat betaalt. Dit kan heel makkelijk met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

 

 

 

Checkbox LeegCheckbox GevinktOpen een gezamenlijke (spaar-)rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven

Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen waar jullie iedere maand een vast bedrag op storten dat de vaste lasten dekt. Daarnaast kun je een vast bedrag per maand opzij leggen voor onvoorziene uitgaven en voor vakanties. Bovendien levert het ook nog eens rente op. Bekijk hier de tips van het Nibud over wie wat betaalt.

Checkbox LeegCheckbox GevinktOverzicht geeft rust

Het bijhouden van een (online) huishoudboekje geeft overzicht. Bovendien krijg je inzicht in jullie uitgavenpatroon. Zo weet je precies hoeveel jullie per maand kunnen besteden. Check welk online huishoudboekje het beste bij jullie past.

Checkbox LeegCheckbox GevinktSamenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Bedenk voordat jullie onder één dak gaan wonen onder welke voorwaarden jullie dit willen doen. Je vindt hier meer informatie over het verschil tussen samenwonen, geregistreerd partnerschap en huwelijk. Maak goede afspraken en zet dit op papier.

Checkbox LeegCheckbox GevinktMaak afspraken over huren of kopen

Gaan jullie verhuizen? Of trek je in bij je partner? Maak duidelijke afspraken met elkaar en schrijf ze op.

Checkbox LeegCheckbox GevinktLet op dubbele verzekeringen en abonnementen

Controleer welke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Wijzig één van de verzekeringen door op te zeggen (check de opzegtermijn!) en zet de andere op twee namen. Hiermee kun je kosten besparen.

Checkbox LeegCheckbox GevinktFiscaal partnerschap

Als je gaat samenwonen, trouwen of het geregistreerd partnerschap aangaat dan kan dat fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor het verdelen van bepaalde inkomsten en aftrekposten het krijgen van heffingskortingen. Zorg dat je hier rekening mee houdt. Lees meer over fiscaal partnerschap.

Checkbox LeegCheckbox GevinktCheck je pensioen; is je partner aangemeld?

Om te weten of je recht hebt op partnerpensioen, moet je weten of je in de pensioenregeling aangemerkt wordt als partner. Raadpleeg hiervoor het pensioenreglement of informeer bij de pensioenuitvoerder van je partner. Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl voor een overzicht en houd je DigiD bij de hand.

Checkbox LeegCheckbox GevinktBij overlijden van je partner

Kom niet voor verrassingen te staan mocht je partner komen te overlijden. Informeer wat er allemaal zou kunnen veranderen en zet dit op papier. Bedenk dat het inkomen van degene die overblijft meestal minder zal zijn. Denk ook aan verzekeringen die aangepast moeten worden of aan partner/nabestaandenpensioen, vaste lasten, testament, kinderen. Voor meer informatie ga je naar de site van Wijzer in geldzaken.