logo: Wijzer in Geldzaken

Nederlander bespaart op vakantie

2 jul 2012

Nederlanders blijven in 2012 naar verwachting nog wel op vakantie gaan, maar gaan korter, minder ver, minder vaak of minder luxe. Reden hiervoor is de verslechterde economische omstandigheden, aldus NBTC-NIPO Research. Het Verbond van Verzekeraars ziet ook dat minder mensen dit jaar, in vergelijking met 2011, een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Voor 2012 verwacht onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research voor het eerst sinds de jaren tachtig een lichte daling in het aantal vakanties van Nederlanders. Mensen gaan minder lang en minder ver op vakantie en geven ook minder uit aan hun vakantie, stelt het onderzoeksbureau.

De doorlopende reisverzekering kenmerkte zich in 2011 ook door minder schademeldingen. Naast minder doorlopende polissen in de reisportefeuille zijn er ook minder claims geregistreerd. De claimfrequentie blijft overigens op hetzelfde niveau als in 2010. De stijging in de aantal kortlopende reisverzekeringen staat hier tegenover. Gesteld kan worden dat wanneer men korter weggaat, de kortlopende reisverzekering aantrekkelijker is. Ook in het eerste kwartaal van 2012 is er een daling van 4% van de nieuw afgesloten doorlopende reisverzekeringen met vier procent.

Wanneer is een doorlopende reisverzekering voordelig?
Een aflopende reisverzekering dekt één vakantiereis. Ga je per jaar langer dan drie weken op reis? Dan is, zeker als gezin, een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Je bent dan een jaar lang voor alle vakantiereizen verzekerd. De meeste doorlopende reisverzekeringen stellen wel een maximum aan de duur van de reis. Vaak is dat zestig of negentig dagen aaneengesloten.

Bron: Verbond van Verzekeraars