logo: Wijzer in Geldzaken

Spaarders letten op bestemming spaargeld

6 jul 2012

Zes op de tien spaarders willen graag weten wat er met hun spaargeld gebeurt, terwijl vier op de tien dit niet belangrijk vinden. Als je ze vraagt waaraan hun spaargeld dan besteed moet worden, dan wil driekwart dat het spaargeld wordt geïnvesteerd in de Nederlandse samenleving. Dit blijkt uit een recent onderzoek van TNS NIPO onder 2.653 huishoudens.

Andere gebieden waarvoor het spaargeld gebruikt mag worden zijn: financiering milieuprojecten (53%), verstrekking van de hypotheken (47%) en financiering voor de eigen bedrijfsvoering van de bank (34%).

Toch is de spaarder geen dief van zijn eigen portemonnee. Slechts elf procent vindt het acceptabel dat een bank een lagere rente dan de maximale rente aanbiedt wanneer de bank dat goed motiveert. De twee belangrijkste redenen voor de mensen die een lagere rente acceptabel vinden, zijn dat het spaargeld naar duurzame doelen gaat (43%) en dat het spaargeld veiliger bij die bank is (24%).

Adriaan Eecen, onderzoeksdirecteur Business & Finance bij TNS NIPO: 'Deze elf procent laat zien dat slechts een klein deel van de spaarders echt ideëel en duurzaam gemotiveerd is. Uit een analyse blijkt dat de belangrijkste reden om een bank te beoordelen de betrouwbaarheid en solvabiliteit van de bank is. Immers met spaargeld mag niets gebeuren. Zelfs de hoogte van de rente is van minder belang dan het gevoel dat je met een gerust hart je geld op de bank kan laten staan.

Meer over het onderzoek vind je hier.

 

Bron: TNS NIPO